tOtAl HuMaN yG sKoDeNg AkU

Sunday, February 20, 2011

AdIk JaNgAn BeRsEdIh

       Saat asyik berblog tiba2 rasa cam tergerak hati nak melawat blog sorang junior ak dlu.mklumlah dah 3 tahun x jumpa dia so perasaan rindu ngan telatah dia 2 ad ar. ak ingat lg 1st ak knal dia msa form 5 n time 2 dia form 2,e2pun dsbabkn ad kekosongan dlam team bahas sekolah,sbab kawan baik ak yg merupakan junior ak stahun dpt twran untk melnjutkn pelajaran di SBP.best friend ak 2 pun ak knal sbab masuk debat ni.adoii pening2 sbab 1 kerusi YAB Perdana Menteri dah kosong. camna ni!!sapa nak ganti dan ad ka yg berkaliber cam member ak 2 nak ganti.pening2.

      suatu hari cikgu juhaidi "guru pling paham masalah ak" introduce dak ni kat kitorang.1st agak janggal gak sbab x biasa.rsa kekok pun ad sbab sbelum ni ak ad kwan laki dlam team n skang tinggal ak sorang ja.adehh segan segan!!pas2 cikgu pun suruh ak wat demo kat si dia ni camna nak berdebat ni. den awl2 leh nmpak dia kekok tp skali dia menuturkan kata2..YA ALLAH merdunya suara dak ni!!berkarisma,muslimah n muka dia cute.hehehe.



      pas2 kitorang dah mula dpt sesuaikan diri sama2 ahli team yg lain.time pertandingan peringkat PPD P/Pth Machang kitorang mnang besar n dpat wakil daerah ke peringkat negeri.wlaupun dia baru lg, tp leh nmpak kelantangan n kematangan cara dia berfikir n melontarkan hujah2 bernas 2.mmg abng salute sama adik. tp time negri ni kitorang sngkut perngkat pertama sbab best debater skolah kitorang sakit.leh nmpak kat air muka member debat ak ni pucat n x sihat time pertandingan. mmg ak paham perasaan mmber ak 2,sbab ktorang sama2 stress nak exam SPM.bnyk bnda yg perlu difikirkan.tp hari 2 tugas ak sbgai pembahas ke3 dapat pujian phak lawan sbab kelancaran n kejayaan memathkan hujah2 lawan.pihak lawan 2 pun bkan org asing bg ak.diorang 2 semua senior ak time ak blaja kat SMKAT dlu.cikgu jurulatih diorang pun ak knal sngt cikgu disiplin n cikgu samsiah"cikgu kesayangan ak time blaja kat sna dlu".so kklahan 2 kitorang terima ngan hati yg terbuka.



      ak ingat ag time ak tarik diri dr join DEBAT ASAT PERINGKAT NEGERI dlu sbab masa 2 ak dah desperate,emosi x stabil,stress sbab SPM dah nak dekat, result exam ak agak2 teruk.den ckp kat ckgu suruh cikgu serapkan dia n akak sorang lg"akak 2 ak knal msa cmpttion gak,msa 2 dia wkil skul lain". den dia dtg ke makmal kimia,sbab masa 2 wk2 chemistry.den dia pujuk ak,dgn x dpt tahan emosi ak menangis teresak-esak depan dia,ak ckap kat dia ak xnak msuk dah,ak nak study,ak dah jd buah mulut cikgu2 sbab akademik ak teruk".Hanya ALLAH jer yg tau perasaan ak time 2.betapa tertekannya hidup sbgai bakal Calon SPM 2007.dia pun x tahan tgk keadaan ak n dlm keadaan rsau terus pujuk ak ckap "mat ju jgn nangis,sy xtau nk wat ap ni".dia pun dalam keadaan serba salah kat ak den pujuk2 n dia ckap xpa 9ti ah ckap kat Cikgu Din.ak rsa ni lar bnda yg pling mmlukan yg ak pernah wat.menangis teresak2 dihadapan seorang gadis yg ak sngt respect kat dia.2 ar sjujur2 air mta pernah ak titiskn krana ilmu.tp last2 ak trpksa join gak sbab kitorang bleh msuk final n ats rayuan Umi Zaidah.tp apkn daya bkan rezki kitorang n final 2 brtemu ngn musuh yg sama time bhas ngri dlu.huhu.tp dpt naib johan negeri kelantan 2 dah kira bersyukur yg teramat.bkan snang nk smpai ke thap 2.


      lpas SPM ak tergerak hati nak pergi bn2 pasukan bahas sekolah berlatih.1st ak jmpa ngan dia, dia ckap wow mat ju rock!!!haha agak segan ar ak sbab dlu ak skema giler, abis SPM rmbut ak ckit pnjg.malu malu. taun ni buat kali ke3 berturut-turut team bahas skolah mnang n dpt wakil ke peringkat negeri lg.dari bwah ak melihat kematangan dia berhujah.mmg btul2 cam PM pun ad.haha.dia mmg bdak yg bgus n alim.salute u girl.msa 2 ap yg ak nmpak hanya kegembiraan dan kebahagiaan ja kat mta dia.dan kitorang akhirnya dah lost contact sbab ak dah smbg belajar kat IPT.dan kitorang akhirnya jumpa balik melalui fb.bru jer bbrapa blan yg lalu sbab dlu dia jrang berfb.

     masa ak bca blog dia baru ak tau bahawa dsebalik kegembiraan di wajah2 dia rupa2nya terselit juga peristiwa sedih dalam diari hidup dia.kehilangan insan yg paling disayangi,insan yang pasti setiap orang inginkannya disisi,menyiapkan mkanan untk dri ini,mencium dahi,membelai diri,memegang erat tangan ini dan mendengar tangisan hati ini.insan yang dipanggil dengan penuh kasih sayang iaitu UMI. dalam setiap ungkapan kata2nya ak boleh memahami bahawa dia amat merindui ibunya.ungkapan puisi yg ditulisnya sudah cukup membuktikan betapa rindunya insan ini pada ibunya.


aku bersyukur...
walau kehilangan umi,
tapi DIA pinjamkan ku,
pancaindera yg dpt merasai lg kehadiran arwah dalam diri
 aku sendiri.

kata org,
lau muka mak sama dgn anak perempuan,
maybe si mak x lama hidup dgn si ayah,
sama ada akan bercerai hidup @ bercerai mati.
begitulah kata org2 tua..
nak kata nak caye,kebetulan je kan.
agree with me?

        begi2lah betapa indahnya puisi seorang anak kepada ibunya, betapa rindunya seorang anak pada ibu yg dikasihi. betapa kasihnya seorang anak kepada seorang insan yg digelar UMI. nmun segalanya adalah ketetapan ilahi.moga adik ku ini semakin tabah menjalani kehidupan ini. & maafkan sy sbab x ambil thu psal kisah adik selama ini. Al-Fatihah buat ibu adik dan moga ibu adik 
tergolong dalam golongan ahli syurga..

sekian

p/s: bersabarlah adik,setiap yg berlaku telah ditetapkan yg maha ESA,3 bnda yg kita akn bw slpas mati SEDEKAH JARIAH, ILMU YANG BERGUNA n DOA ANAK YG SOLEHd.moga kita menjadi seorang ank yg soleh dan sentiasa mndoakan ketenangan ibu bapa kita disana.INSYAALLAH.





2 comments:

  1. HEBAT. just wonder, ah baco ko dop lg ni ek? hee :)

    ReplyDelete